Interactie arts-patiënt digitaliseert in sneltempo door Covid-19

Helena, persoonlijk gezondheidsplatform voor communicatie tussen arts en patiënt, maakt doktersattesten en voorschriften onmiddellijk na (tele-)consultatie digitaal beschikbaar en helpt zo verspreiding van Covid-19 tegengaan, beweren de oprichters.

Dankzij Helena maken artsen voortaan voorschriften, afwezigheidsattesten en laboresultaten onmiddellijk digitaal beschikbaar na een telefonische consultatie. De patiënt hoeft niet meer langs te gaan bij de huisarts, ook niet om attesten op te pikken. Gezien de strikte Covid-19 richtlijnen is de meerwaarde voor zowel de arts als de patiënt groot.

Sinds vorige week heeft ongeveer 70% van de Belgische huisartsen toegang tot het platform. Volgens HealthConnect, leverancier van oplossingen voor de gezondheidssector, stijgt ook het aantal patiënten dat zich aanmeldt op het Helena-platform zeer sterk. Deze vorm van digitale communicatie tussen arts en patiënt raakt door de huidige omstandigheden duidelijk in een stroomversnelling.

Patiënten melden zich aan via itsme, e-ID of met een activatie-code van de arts. De laagdrempelige toegang tot het platform heeft bijgedragen aan de spectaculaire stijging van het aantal gebruikers.

Helena is beveiligd volgens de strengste richtlijnen in de gezondheidssector. Het platform wordt gehost in een ISO27001-gecertificeerde omgeving en alle patiëntengegevens worden versleuteld bewaard. Bovendien is de patiënt eigenaar van zijn of haar data. Zonder toestemming kunnen de gegevens niet gebruikt worden.

Jos Vranken, Business Unit Manager HealthConnect. “Met Helena zetten we een stap richting de zorg van de toekomst. Momenteel zijn alle artsen die gebruik maken van HealthOne, Careconnect of Progenda al geconnecteerd op Helena. Door de openheid van het platform kunnen ook andere softwareleveranciers en gezondheidsorganisaties snel instappen, wat de meerwaarde voor de patiënt alleen maar doet toenemen. Patiënten kunnen nu al bijvoorbeeld veilig linken vanuit Helena naar mijngezondheid.be."

"Op korte termijn plannen we ook de implementatie van video- consultatiemogelijkheden.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.