Kamercommissie keurt wettelijk kader voor contactopsporings-app nog niet finaal goed

De Kamercommissie Volksgezondheid heeft gisteren alle artikelen goedgekeurd van het wetsontwerp dat een wettelijke basis geeft aan de databank voor het opsporen van mensen die besmet zijn met het coronavirus. De tekst legt ook de juridische basis vast voor een digitale tracingapp. Die zaken zijn nu nog geregeld in een koninklijk besluit. N-VA vroeg echter een tweede lezing van het ontwerp, zodat de finale goedkeuring voor later is.

Het wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zet een samenwerkingsakkoord om dat de federale overheid en de deelstaten sloten over het verzamelen en verwerken van gegevens in centrale databanken bij Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor Volksgezondheid. Het akkoord bevat ook technische vereisten en principes rond digitale contactopsporing. De tekst moet worden goedgekeurd door de verschillende betrokken parlementen van ons land.

Ook de bevoegde commissie van het Waals Parlement heeft het akkoord gisteren goedgekeurd. Waals minister van Volksgezondheid Chrissie Moreale (PS) zei dat er dat het advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit over de corona-app "globaal positief" is.

Die app zou eind deze maand beschikbaar moeten zijn. Minister De Block gaf in de commissie aan dat de app vanaf vrijdag getest wordt door een groep van 10.000 vrijwillige testpersonen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.