Koning Boudewijnstichting lanceert sensibiliserende film over digitale uitsluiting

Geen toegang hebben tot de nieuwe technologieën of niet beschikken over digitale competenties kan een negatieve impact hebben op het leven van burgers: isolement, moeilijk toegang krijgen tot gezondheidszorg en onderwijs. Daarom lanceert de Koning Boudewijnstichting de sensibiliserende film "Ik kom van een andere planeet". De film laat de problemen zien van mensen die niet in staat zijn om digitale middelen te gebruiken of er geen toegang toe hebben.

Zoeken naar werk, huisvesting of een zorgverstrekker, je belastingaangifte invullen, je kinderen inschrijven op school, hen helpen om informatie op te zoeken voor hun schoolwerk... Door de toenemende digitalisering van onze samenleving worden de mogelijkheden die de nieuwe technologieën bieden en die het leven makkelijker maken voortdurend talrijker. Maar volgens de Digitale Barometer van 2018 heeft bijna 10 procent van de Belgen tussen 16 en 74 jaar nog nooit gebruik gemaakt van internet.

De film "Ik kom van een andere planeet" toont scènes die uit het leven zijn gegrepen en geeft een beter begrip van wat digitale uitsluiting betekent. Met dit initiatief wil de Koning Boudewijnstichting de aandacht vestigen op een problematiek die nog te vaak wordt onderschat.

Digitale uitsluiting treft de meest kwetsbare mensen in onze samenleving, maar niet alleen hen. De film toont een waaier aan vormen van ongelijkheid die verbonden zijn met de toegang tot digitale technologieën en met het gebruik ervan. "Het klopt dat sinds tien jaar de ongelijkheid wat betreft de toegankelijkheid van nieuwe technologieën is verminderd. Het gaat om minder mensen dan voordien, maar tegelijk is de ongelijkheid groter geworden en treft ze meestal mensen met een laag opleidingsniveau, ouderen en vrouwen", benadrukt Erika Racquet van de Koning Boudewijnstichting.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.