Koppeling data huisarts-diëtist biedt beter zicht op onderliggende aandoeningen en medicatiegebruik (Nivel)

Voor bijna 11% van de patiënten bij de diëtist is binnen het Nederlands Instituut voor de Eerste Lijn (Nivel) Zorgregistraties ook info bekend vanuit de huisartspraktijk. Koppeling biedt meer inzicht over bijvoorbeeld onderliggende aandoeningen en medicatiegebruik. Zo kun je zien hoeveel jaar na de diagnose diabetes iemand bij een diëtist komt, en welke factoren daaraan ten grondslag liggen.

De patiëntgegevens van de diëtist verrijken met die van de huisarts biedt dus mogelijkheden voor vervolgonderzoek, aldus Nivel. 
Voor bijna 11% van de patiënten bij de diëtist (71.000 patiënten) is binnen Nivel Zorgregistraties ook informatie bekend vanuit de huisartspraktijk. Koppeling biedt meer inzicht over bijvoorbeeld onderliggende aandoeningen en medicatiegebruik. Hierdoor kan het zorggebruik en het zorgproces van specifieke patiëntgroepen in kaart worden gebracht.

De praktijken binnen de diëtetiek- en huisartsregistratie die aangesloten zijn bij de Nivel Zorgregistraties zijn beide verspreid over het hele land, maar de populaties overlappen slechts deels. Uit dit onderzoek blijkt dat bijna 11% van de patiënten uit de diëtetiekregistratie ook bekend is in de huisartsregistratie. Van deze patiënten is de informatie van beide zorgverleners dus te koppelen. Deze gekoppelde patiënten blijken representatief.

De patiëntengegevens gepseudonimiseerd koppelen kan meer inzicht geven in het zorgproces en het beloop van gezondheidsklachten van een individuele patiënt. Denk aan onderzoek over  wanneer specifieke patiëntgroepen bij welke zorgverlener komen, en in welke volgorde zorg wordt verleend. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk te onderzoeken hoeveel jaar na de diagnose diabetes iemand bij een diëtist komt, en welke factoren daaraan ten grondslag liggen. Ook wordt het door deze koppeling mogelijk om specifieke patiëntengroepen bij de diëtist  met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld patiënten met en zonder medicatie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.