Mini-GPS speurt voor het eerst naar longkanker bij Vlaamse patiënt

In het Universitair Ziekenhuis Gent hebben artsen voor het eerst in Vlaanderen een nieuwe technologie toegepast bij de diagnose van longkanker. Een uiterst klein toestel wordt onder verdoving bij de patiënt ingebracht en communiceert - volgens het principe van een GPS - met sensoren op de borst. Met een fijne katheter kan zo ook van kleine en moeilijk bereikbare longletsels een biopsie genomen worden. Dat betekent een vroegere diagnose en grotere overlevingskansen.

"De technologie is nuttig bij kleinere of moeilijk bereikbare longletsels", zegt Longarts Thomas Malfait. De mini-gps wijst driedimensionaal de weg naar het letsel of vlekje. "Eens de route is uitgestippeld, neemt een heel fijne katheter het over en gaat tot in de dichtste vertakkingen van de longen."

De nieuwe technologie laat toe een diagnose te stellen bij letsels kleiner dan 2 cm. Dat is een belangrijke stap in de behandeling van longkanker. Uit onderzoek blijkt duidelijk dat kleinere tumoren een betere overlevingskans hebben. Bij een vlekje van 1 cm is de overlevingskans 90 procent vijf jaar na de behandeling, bij een vlekje van 2 cm daalt dat naar 80 procent. De techniek vermindert ook de onzekerheid bij de patiënt en laat een snellere behandeling toe.

Wereldwijd is longkanker de meest dodelijke kanker, in België krijgen tot 10.000 Belgen de diagnose. 75 procent van de patiënten heeft op het moment van de diagnose al longkanker in een vergevorderd stadium. Maar indien een vlek te klein is, wegen de risico's op complicaties meer door dan de zekerheid over de inhoud van de vlek. De patiënt moest dan afwachten en enkele maanden later terugkomen voor een nieuwe scan.

De ziekteverzekering betaalt de kosten van de ingreep met de nieuwe technologie nog niet terug. Voorlopig springt in het UZ Gent het Platform voor medische innovatie bij. Dat platform stimuleert de voortrekkersrol van het UZ Gent in de innovatie van de zorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.