Mens goedkoper dan AI bij meerderheid van de banen, stellen onderzoekers

De meeste jobs kunnen voorlopig niet op een rendabele manier vervangen worden door artificiële intelligentie (AI). Dat zeggen onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in een van de eerste diepgaande studies naar de vervangbaarheid van mensen door AI.

De onderzoekers keken of het voordeliger was om verschillende taken te automatiseren in plaats van ze door mensen te laten uitvoeren, onder meer bij het werk van leraren en schatters van onroerend goed. Het gaat om taken waarbij automatische beeldherkenningssoftware kan worden ingezet.

Het onderzoeksinstituut ontdekte dat 23 procent van de werknemers -gemeten in termen van hun loon in dollar- vervangen kon worden. In alle andere gevallen was het voordeliger om mensen het werk te laten doen, omdat het installeren en gebruiken van AI-systemen duurder is.

In de toekomst wordt het waarschijnlijk efficiënter om taken te automatiseren. De wetenschappers denken dat tegen 2030 tot 40 procent van de banen een impact zal voelen van AI, als de kosten dalen en de nauwkeurigheid verbetert. De sectoren waar verdere automatisering het meest gangbaar wordt geacht, zijn retail, transport en gezondheidszorg, klinkt het. In de bouw acht men de kans kleiner. 

Eerder waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds voor de ingrijpende gevolgen als AI-toepassingen zoals ChatGPT steeds meer taken overnemen van mensen. De opkomst raakt volgens IMF-topvrouw Kristalina Georgieva wereldwijd bijna vier op de tien banen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    23 januari 2024

    Er komt stilaan een nijpend tekort aan domme krachten !