"Minister Vandenbroucke zal middelen onttrekken aan artsen en ziekenhuizen" (dr. Fonck )

De fractieleider van les Engagés (ex cdH)maakt zich grote zorgen over de ziekenhuisfinanciën: "Minister Vandenbroucke zal middelen onttrekken aan artsen en ziekenhuizen door onmiddellijk de klinische biologie, radiologie en apotheek aan te willen vallen. Deze maatregelen zullen meteen negatieve gevolgen hebben voor de ziekenhuisbudgetten en de artsen, terwijl de hervorming via het forfaitaire systeem pas later zal komen."

De lancering van het grote ziekenhuishervormingsproject staat centraal in alle ziekenhuisbudgetten. Catherine Fonck, fractieleider in de Kamer van les Engagés, sprak onlangs met verschillende actoren uit de sector. Zij uitten allen hun grote vrees voor hun budget in de komende jaren: "Deze grondige hervorming is van essentieel belang, maar ze mag niet ten koste gaan van patiënten, artsen en ziekenhuizen. Minister Vandenbroucke beseft niet dat deze maatregelen, door vooral de klinische biologie, de radiologie en de farmacie aan te vallen, een onmiddellijke negatieve impact zullen hebben op de ziekenhuisbudgetten en de artsen, terwijl de hervorming via vaste honoraria pas later zal komen. 
Dr. Fonck: "Als hij dat doet, verlaagt hij niet alleen de bezoldiging van de artsen (die volgens de minister overbetaald zijn), hij snoeit onmiddellijk in de ziekenhuisfinanciering. Maar een groot deel van de honoraria van de specialisten vloeit niet naar hun bezoldiging, wel blijft dat in de kas van de ziekenhuizen om projecten te ontwikkelen, salarissen te betalen.... De minister zal de ziekenhuizen dus duidelijk onmiddellijk besparingen opleggen."

"Dat is niet juist. Er is een reëel tijdsverschil tussen deze onmiddellijke maatregelen en de hervormingen die later zullen komen. Dat is onhoudbaar voor de ziekenhuizen. Ik stel daarom voor dat de minister tijdens de overgang van de hervorming voldoende financiering voor de ziekenhuizen garandeert."

Voor dr. Fonck moet de ziekenhuisfinanciering zelf veranderen. "We moeten stoppen met begrotingscorrecties drie of vier jaar later. Het is tijd om een begroting op meerjarenbasis op te stellen."

Beheerscontract
Catherine Fonck denkt aan het opzetten van "een vorm van beheerscontract met ziekenhuizen (en WZC's...) met te bereiken doelstellingen. Bijvoorbeeld: een doelstelling voor de shift naar het ambulante. Ziekenhuizen, artsen en zorgteams zijn het best in staat om per ziekenhuis of netwerk te bepalen welke maatregelen nodig zijn om de doelstelling te halen. Dat zou realistischere hervormingen mogelijk maken.
Deze hervorming moet de zorg ook meer vermenselijken, zodat de zorgverlener meer tijd met elke patiënt kan doorbrengen. Maar nu wordt de verblijfsduur van patiënten steeds korter en krijgen artsen en verpleegkundigen te maken met steeds meer patiënten en zware aandoeningen. 

Gebrek aan krachtige maatregelen
Dr. Fonck maakt zich ook zorgen over het gebrek aan krachtige maatregelen in het licht van de huidige economische realiteit: "Alles wordt vandaag nog verergerd door het gebrek aan recente regeringsbesluiten over de inflatie (de energiekosten exploderen, net als alle andere kosten), de kosten van het personeel in loondienst (in 2022 en 2023 zal de indexering 13-14% bedragen), de subsidies... Geen enkel besluit houdt rekening met deze verschillende stijgende kosten, en de regering heeft geen indexeringen toegepast op de honoraria en budgetten om het ziekenhuispersoneel te betalen. De ministers daarentegen hebben hun salarissen volledig geïndexeerd..."

Gestandaardiseerd EPD
Ook AI moet doortastend worden ingevoerd: "AI in de gezondheidszorg moet goed worden doordacht om de energie van artsen en andere zorgverleners niet te verspillen. Het meest treffende voorbeeld is het elektronisch patiëntendossier (EPD) dat meerdere versies telt in ons land. Voor teams die in netwerken in verschillende ziekenhuizen werken, is een gestandaardiseerde EPD dringend noodzakelijk. De politici moeten handelen en idealiter toewerken naar ÉÉN geautomatiseerd dossier voor het hele land in de komende 5 tot 10 jaar met artsen, ingenieurs.... Natuurlijk zal AI ook diagnostische hulp en operaties op afstand mogelijk maken.... "AI is niet alleen bedoeld voor zeer complexe processen, maar moet ook worden gebruikt voor basiselementen en -procedures."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Willy Renier

    30 augustus 2022

    Biologie, radiologie, apotheek zijn afdelingen waar het grootste deel van het werk wordt uitgevoerd door niet-artsen! Patiënten zien alleen de factuur, zelden of nooit de arts of apotheker. Dus, op honoraria en supplementen kan bezuinigd worden.