Orde fluit apotheker terug die FibriCheck aanbiedt

Een apotheker die op eigen houtje, zonder de patiënt te wijzen op de noodzakelijke medische omkadering en opvolging door zijn behandelende arts, bij een proefproject een gezondheidsapp aanbiedt, wordt teruggefloten door de Orde.

Aanleiding was een vraag om verduidelijking van de provinciale raad van de Orde der artsen Limburg. Daar bood een apotheker immers de app FibriCheck aan een patiënt aan zonder samenwerking met de behandelende arts van de betrokken patiënt. Zoals bekend kan de app FibriCheck hartritmestoornissen zoals voorkamerfibrillatie vroegtijdig ontdekken en zit die app in een proefproject.

De Orde preciseert dat zelftesten slechts bruikbaar en zinvol zijn mits voldaan is aan bepaalde voorwaarden en die gelden ook voor deze apps.

Een meting van het hartritme is slechts nuttig wanneer dit wordt geïnterpreteerd door een arts met het oog op het stellen van een diagnose en het instellen van een behandeling. Als de gezondheidsapplicatie een afwijkend testresultaat aangeeft, kan de behandelende arts de resultaten analyseren, de patiënt geruststellen en hem helpen zijn diagnose te begrijpen.

De medewerking van de huisarts of de behandelende arts-specialist is essentieel bij proefprojecten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Miguel DERIJCKE

    28 juni 2020

    Schoenmaker blijf bij je leest