Orfit Industries erkend met Red Dot Award voor innovatie in radiotherapie

Industries, Belgisch familiebedrijf uit Wijnegem en ontwikkelaar van medische hulpmiddelen, sleept een Red Dot Product Design Award 2023 in de wacht met hun Aerial Couch Top, een innovatieve, zo goed als zelfdragende behandeltafel voor gebruik in radiotherapie. Deze vooruitstrevende productinnovatie optimaliseert de impact van de bestraling tijdens een kankerbehandeling.

De Red Dot Design Award is internationaal uitgegroeid tot een van de meest begeerde keurmerken voor kwalitatief design. Deze erkenning door de industrie bekrachtigt de keuze van het familiebedrijf om zich volop te focussen op onderzoek en ontwikkeling. 

Bestralingstechnologie van de toekomst 

Orfit Industries heeft wereldwijd een leidende positie in de ontwikkeling, productie en verkoop van thermoplasten voor orthopedie, fysieke revalidatie en radiotherapie. Onderzoek & ontwikkeling is een belangrijke hoeksteen in de strategie van het Belgische familiebedrijf. Bij radiotherapie is het tijdens de bestraling van groot belang dat de patiënt telkens op dezelfde plek ligt en niet kan bewegen. De immobilisatiesystemen van Orfit zorgen voor die correcte positie en voor een beperking in beweging, tot minder dan 1 millimeter nauwkeurig. 

Protontherapie

Bij protontherapie optimaliseert Orfit Industries’ Aerial Couch Top de impact van de protonendosis. Het tafelblad is als het ware zelfdragend en wordt niet ondersteund door rails of andere obstakels. Dat resulteert in een homogeen en uniform behandelgebied, een aspect dat uiterst belangrijk is bij protonbestraling.

“Met de Aerial Couch Top willen we meebouwen aan de radiotherapie van de toekomst. Hoewel protontherapie een relatief grote investering vraagt, wordt er veel onderzoek gedaan naar hoe dit proces vaker kan worden ingezet. Deze productinnovatie ondersteunt onze ambitie om via onderzoek & ontwikkeling bij te dragen aan meer efficiënte en accurate technologie zonder in te boeten op het comfort van de patiënten”, licht Emilie Cuypers, Product Manager Radiation Oncology bij Orfit toe.

Innovatie in het DNA

Orfit Industries opereert internationaal in drie nichemarkten. De voornaamste markt is die van positionerings- en immobilisatiesystemen die gebruikt worden bij de bestraling van kankerpatiënten. Daarnaast  komt 35% van de activiteit uit de fysieke revalidatie- en orthopediewereld waarin Orfit thermoplastische orthese- en prothesematerialen ontwikkelt en produceert. De producten worden in 100 landen in alle continenten gebruikt. Ondanks de internationale oriëntatie blijft het bedrijf 100% Belgisch en familiaal. Zo bereidt de derde generatie zich intussen voor om de fakkel over te nemen en met grote ambities internationaal verder te groeien in de markt van medische hulpmiddelen. 

“De groei die we als familiebedrijf tot op vandaag hebben doorgemaakt, hadden we nooit kunnen realiseren zonder innovatie als sleutelelement”, zegt Steven Cuypers, CEO van Orfit. “Samen met de recente investering van 10 miljoen in onze nieuwe productiesite waar we composietproducten ontwikkelen en maken, onderstreept de Red Dot Design Award 2023 onze innovatiestrategie en bevestigt het aan onze partners, distributeurs en eindklanten dat innovatie in ons DNA ingebed is.” 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.