RADar officieel geopend in gezelschap Hilde Crevits (AZ Delta)

Gisteravond is RADar, het leer-en innovatiecentrum van AZ Delta, officieel geopend door de voormalige minister van Innovatie en intussen van Welzijn Hilde Crevits.
AZ Delta wil met RADar werk maken van innovatie in de gezondheidszorg. Het gaat daarbij niet alleen om nieuwe technologie of nieuwe medische toepassingen maar ook om nieuwe zorgmodellen en toekomstgerichte geneeskunde onder meer op basis van data.
Vandaag en morgen organiseert AZ Delta een eerste grote conferentie rond het gebruik van data in de gezondheidszorg met internationale sprekers.

Artsen kunnen veel leren uit data in de medische dossiers van patiënten. Tegenwoordig worden er extra data verzameld door patiënten regelmatig te vragen hoe ze een behandeling ervaren. Daarbij is het opvolgen van patiënten via polshorloges in opmars.
Door deze gegevens te combineren kunnen artsen en ingenieurs nieuwe inzichten verwerven die de artsen helpen bij hun beslissingsproces. Technologie zoals artificiële intelligentie laat toe om lessen te trekken uit de data van het verleden en deze toe te passen op toekomstige patiënten. Dit kan zowel op het vlak van het opsporen van ziekte, ondersteuning van diagnosestelling en/of therapiekeuze. De ontwikkeling verloopt steeds in nauwe samenwerking tussen zorgprofessional en datawetenschapper.
Voorwaarde is altijd dat de data voldoende gevalideerd zijn. Bovendien worden de data behandeld overeenkomstig de wetgeving op de gegevensbescherming en de privacy.

Maar RADar is meer dan data verwerken via artificiële intelligentie, heet het. Zo ondersteunt RADar ook de klinische studies, waarin nieuwe medicatie of behandelingen worden getest. RADar is ook een heus leercentrum voor zorgprofessionals en er worden ook symposia georganiseerd.

(Op de foto vlnr: Chief Innovation Officer Peter De Jaeger, parlementslid Nathalie Muylle, dr. Karl Dujardin, voorzitter van het RADarcomité Nathanaelle Kieckens, minister Hilde Crevits, burgemeester Kris Declerck, algemeen dircteur Johan Hellings en voorzitter van de raad van bestuur van AZ Delta Koen Dejonckheere.)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    31 mei 2022

    Er kan ook heel veel opgestoken worden door te luisteren naar oudere artsen die tussen de mensen gestaan hebben ipv heel den tijd op een klavier te zitten tokkelen !