Riziv onderzoekt toekomstpotentieel telemonitoring patiënten

Met een grootschalige pilootstudie wil het Riziv de toekomstmogelijkheden van het telemonitoren van patiënten in kaart brengen. Op die manier wordt onderzocht of de toepassing, die in eerste instantie werd gebruikt voor coronapatiënten, ook voor andere patiënten een oplossing biedt.

Het CovidCare@Home-project, waarbij coronapatiënten thuis werden opgevolgd, werd gelanceerd om de gezondheidszorg te verlichten tijdens de tweede coronagolf. Op die manier werden ziekenhuisbedden vrij gehouden voor mensen die er erger aan toe waren. Dankzij het succes van de toepassing van Byteflies, een bedrijf dat gespecialiseerd is in wearables voor patiëntenmonitoring, zal het RIZIV nu via een grootschalig proefproject onderzoeken of telemonitoring in de toekomst ook voor andere types patiënten nuttig kan zijn.

"Dit pilootproject kan waardevolle inzichten geven over het gebruik van telemonitoring in de Belgische context en de mogelijkheden en beperkingen voor toekomstig gebruik, ook voor andere doelgroepen", zegt Pieter Geentjes, expert medische directie Geneeskundige Verzorging bij het Riziv. "Telemonitoring van deze thuisblijvende covid-19-patiënten en van patiënten na hun ontslag uit het ziekenhuis laat toe om ziekenhuisbedden te vrijwaren, maar vooral ook om de bijkomende werkbelasting op het ziekenhuis, het zorgpersoneel en de huisartsen te verminderen door een betere ondersteuning door technologische oplossingen."

De pilootstudie moet het demografisch en medisch profiel van coronapatiënten in kaart brengen en nagaan of hospitalisatie verkort en/of vermeden kan worden. Daarnaast wordt ook de beleving van zowel patiënt als zorgverlener en de kwaliteit van de patiëntgegevens geëvalueerd. Deze gegevens worden dan afgetoetst met de ervaring van patiënten die het traditionele hospitalisatietraject hebben gevolgd. "Via de gegevens die we opmeten, zullen we op een wetenschappelijke manier kunnen aantonen dat er op afstand kwalitatieve opvolging geboden kan worden", klinkt het bij Benjamin Vandendriessche, CMO bij Byteflies. "Daarom willen we ook ijveren voor een grootschalige deelname aan het onderzoek." Naast ziekenhuizen worden daarom ook huisartsen en thui sverpleegkundigen uitgenodigd om te participeren.

Tot op heden maakten al meer dan 300 patiënten gebruik van CovidCare@Home.

Lees ook: Coronapatiënten kunnen met nieuw telemonitorsysteem thuis verder uitzieken

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.