Tien dagen na cyberaanval Vivalia zijn ruim 200 servers en computers opnieuw operationeel

De Luxemburgse zorgintercommunale Vivalia werkt voort aan het herstel van haar IT-infrastructuur, die sinds 14 mei verlamd is door een cyberaanval. Meer dan 200 machines (servers en computers) zijn hersteld en klaargemaakt om opnieuw te kunnen werken. Dat heeft Vivalia bekendgemaakt.

De diensten van Vivalia gaan door met hun werk om geleidelijk aan gegevens en functionaliteiten terug te krijgen. De machines worden opgehaald, schoongemaakt en opnieuw geconfigureerd en daarna naar een speciaal gecreëerde "propere" zone gebracht.

"Na Aarlen, Libramont en Marche heeft sinds gisteren ook onze site in Bastenaken zo'n propere zone", zegt de intercommunale dinsdag. "Binnenkort volgen Bertrix en Virton." De verbindingen tussen de software van het laboratorium en de automaten die het aanstuurt, worden geleidelijk aan weer tot stand gebracht.

De prioritaire diensten, zoals spoedgevallen, operatiekamers, intensieve zorg, kraamafdeling, labs en radiologie, krijgen nieuwe computers zonder externe verbinding naar de medische dossiers van de patiënten.

Er werd ook een "Project Management Office (PMO)" opgezet om de heropstart van de IT-infrastructuur en op het terrein te verbeteren en te structureren, beklemtonen de verantwoordelijken van Vivalia.

De medische activiteit wordt op een lager pitje voortgezet: niet-dringende operaties worden zonder uitzondering geannuleerd, net als radiografie-/scintigrafie-onderzoeken. Consultaties gaan alleen door als dat gerechtvaardigd is vanwege de toestand van de patiënt of voor medische opvolging.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.