Twee op drie Vlamingen nog onbekend met artificiële intelligentie

Uit een onderzoek binnen het burgerparticipatietraject "amai!", een initiatief van het Kenniscentrum Data & Maatschappij en Scivil, het Vlaams Kenniscentrum voor Citizen Science, is gebleken dat twee op drie Vlamingen niet goed weten wat artificiële intelligentie (AI) is en hoe het gebruikt wordt. Ze zijn zich niet bewust dat AI al sterk aanwezig is in hun leven.

De studie werd uitgevoerd bij 1.145 Vlamingen en wilde in kaart brengen hoe bewust mensen zich zijn van AI. Het project "amai!" wil burgers motiveren om mee te denken over AI-oplossingen binnen de thema's mobiliteit, werk, gezondheid en klimaat. De resultaten geven aan dat 66,9 procent van de respondenten nog nooit heeft gehoord van AI of er wel al van heeft gehoord, maar niet weet wat het betekent. De helft van de deelnemers weet niet of ze gebruikmaken van AI en slechts een op de vijf antwoordt dat ze wel AI gebruiken.

"Gezien het wijdverspreide gebruik van AI, bijvoorbeeld in sociale media, kunnen we ervan uitgaan dat het effectieve gebruik van AI in werkelijkheid aanzienlijk hoger ligt. Toch blijkt dit voor de respondenten vaak niet duidelijk", licht projectleider Pieter Duysburgh (imec-SMIT-VUB) toe.

Om mee te werken aan AI-oplossingen is het belangrijk dat de burgers zich betrokken voelen bij het thema en geen angst hebben. Met een gemiddelde score van 3,45/5 vrezen de respondenten dat AI zou kunnen leiden tot jobverlies of jobvervanging. Andere opvallende bezorgdheden zijn angst voor robots (gemiddelde score 3/5) en bezorgdheid om de persoonlijke privacy (gemiddelde score 3,45/5).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.