Uitvoeringsbesluit Vitalink naar Raad van State

Opnieuw keurt de Vlaamse regering op voorstel van minister Crevits het uitvoeringsbesluit goed voor Vitalink, de datakluis voor gezondheidsgegevens die zorgverleners kunnen gebruiken om gegevens met elkaar te delen. De Raad van State moet nu een advies uitbrengen.

Na advies van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens hecht de Vlaamse regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit dat uitvoering geeft aan het oprichtingsdecreet van Vitalink.

Vitalink, het gegevensdelingsplatform in de zorg- en hulpverlening, uitgebaat door het Agentschap Zorg en Gezondheid, helpt zorgverleners om digitale gegevens over hun patiënten eenvoudig en veilig met elkaar te delen. Vitalink werkt als een datakluis voor gezondheidsgegevens, zonder een eig en portaal aan te bieden.

Vandaag deelt Vitalink gegevens over vaccinaties, het medicatieschema, bevolkingsonderzoeken, kindrapporten en een samenvatting van het patiëntendossier van de huisarts. In 2023 zal Vitalink klaar zijn om digitale gegevensdeling via internationale informatiestandaarden te ondersteunen.

Over dat uitvoeringsbesluit wordt nog het advies gevraagd van de Raad van State.

Sinds 2005 moeten alle pakketten voor huisartsensoftware die door het Riziv erkend zijn, in staat zijn om een samenvatting van een patiëntendossier (Sumehr) te generen en te exporteren naar de Vlaamse eerstelijnskluis Vitalink.

> Duitse artsen kunnen ook geneesmiddelen voorschrijven via videoconsultatie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.