UZ Brussel wil analyse digitale data inzetten voor preventieve gezondheid medewerkers

Het UZ Brussel wil in het voorjaar van 2024 een pilootproject opstarten waarbij wordt ingezet op de preventieve gezondheid van haar medewerkers. Een honderdtal medewerkers zullen deelnemen aan het project. Bedoeling is om preventieve gezondheid hoger op de agenda te plaatsen en de filosofie van het ziekenhuis te verbreden.

"UZ Brussel wil inzetten op de shift van het huidige 'cure' naar het toekomstige 'care & cure' gezondheidsmodel", zegt Karolien De Prez, woordvoerster van UZ Brussel. "Het is hoog tijd voor actie om dit innovatieve concept ook binnen onze ziekenhuissetting uit te bouwen op een kwalitatief en wetenschappelijk onderbouwde manier."

Voor het pilootproject worden honderd medewerkers van UZ Brussel op vrijwillige basis geselecteerd. Deze medewerkers geven de toestemming om data over hun gezondheid te delen met de onderzoekers. Zo zullen de medewerkers onderworpen worden aan een analyse van hun gezondheidsstatus en risicofactoren. Dit met behulp van verschillende vormen van medische en biomedische analyses. Ook wil men via een DNA- en RNA-profilering van het menselijk en darmbacterieel genoom van de medewerkers een onderbouwd plan opstellen met advies over een gezonde levensstijl.

Bedoeling is ook om de effectiviteit van bepaalde medische- en/of levensstijlinterventies te toetsen door op tussentijdse meetmomenten binnen een longitudinaal onderzoek verbetering van de gezondheid van de medewerkers na te gaan. De gezondheidsdata over de medewerkers zal digitaal opgevolgd worden middels een applicatie.

Brussels Universitair Gezondheidshuis

"We willen deze benadering en filosofie verder uitbreiden en uitbouwen tot de basis van een Brussels Universitair Gezondheidshuis. Hier zullen naast UZ Brussel medewerkers ook anderen terechtkunnen voor kwalitatieve en holistische levensstijlbegeleiding", zegt De Prez. "Daarbij zal ook ingezet worden op remote monitoring.

Marc Noppen, gedelegeerd bestuurder van het Universitair Ziekenhuis Brussel, schreef in een blogpost - ook te lezen op onze site - dat "technologische hulpmiddelen een deel van de oplossing zijn voor bijvoorbeeld het tekort aan gezondheidswerkers. Maar technologie op zichzelf lost niets op, alles hangt af van hoe we het inzetten en gebruiken. Wanneer dit op een juiste manier gebeurt, kan het van onschatbare waarde zijn", aldus CEO Noppen. 

"Door technologie te gebruiken om gegevens te verzamelen en te analyseren, willen we wetenschappelijk aantonen dat gezondheidspromotie niet alleen de individuele gezondheid ten goede komt, maar ook gunstig is voor bedrijven en de bredere samenleving. Technologie wordt zo een instrument om het streven naar een gezonder leven te bevorderen", vervolgt hij.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.