"UZ Leuven heeft verhoogde aandacht voor cybersecurity" (Reinoud Reinders)

"Ondanks de aanval met gijzelsoftware op een Tsjechisch ziekenhuis is het nog te vroeg om te zeggen dat cybercriminelen naar aanleiding van de coronacrisis ziekenhuizen viseren. Er is in het UZ Leuven momenteel wel een verhoogde aandacht voor cybersecurity". Dat zegt Reinoud Reinders, hoofd van de IT-afdeling van het UZ Leuven.

"De vele wijzigingen op de werkvloer die het UZ Leuven momenteel ondergaat om de vele coronapatiënten op te vangen, gaan wel degelijk gepaard met extra aandacht dat deze transformatie ook op vlak van cybersecurity veilig verloopt. Ook de 1.000 medewerkers die momenteel van thuis uit werken, worden om dezelfde reden extra opgevolgd", aldus Reinders.

"We hopen gespaard te blijven van cyberaanvallen en leveren hiervoor alle mogelijke inspanningen. De IT-afdeling werd hiertoe de afgelopen nog versterkt met extra mensen en we hebben vorige week nog een extra server in dienst genomen om alles goed in de gaten te houden", aldus Reinders.

Het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) heeft vorige week nog een algemene waarschuwing uitgestuurd naar bedrijven en instellingen om waakzaam te zijn voor gijzelsoftware. Naar aanleiding van het voorval in een Tsjechisch ziekenhuis werden ook de ziekenhuizen nog eens specifiek gewaarschuwd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.