"Verwijder deze populaire maar gevaarlijke app die bankgegevens kan verzamelen"

Experts roepen Android-gebruikers op om een populaire app te verwijderen die ruim 100 miljoen keer gedownload werd op Android-smartphones. De app zou uw bankgegevens kunnen verzamelen en bevat spyware.

Met de app kun je video's bewerken. Hij heet 'VivaVideo’ en werd in de Play Store al meer dan 100 miljoen keer gedownload. De app werd ontwikkeld door QuVideo, het bedrijf achter vijf andere apps die ook al veel te ver gaan in hun datahonger. Voor de videobewerkingsfunctie kreeg de app overigens in 11 miljoen reviews een puike gemiddelde score van 4,5 op 5.

Experts bekijken de app evenwel kritisch omdat hij toestemming vraagt over te veel zaken vooraleer je hem kunt gebruiken. Zo waarschuwt het cybersecuritybedrijf VPNPro ervoor dat de app vraag om bestanden te mogen lezen of over te schrijven naar externe harde schijven. Je moet ook exacte gps-locatie doorgeven. Dat laatste is absoluut niet nodig voor een app om video’s mee te bewerken”, aldus Jan Youngren in The Mirror.

Wat zijn de risico's? 
 
VidStatus, een app om video’s mee te maken en ontwikkeld door hetzelfde bedrijf, zou eveneens om onnodig veel machtigingen vragen. “De app vraagt toestemming voor 9 gevaarlijke zaken, zoals gps-locatie, contacten en logboek van gemaakte telefoongesprekken."

Microsoft bijvoorbeeld beschouwde de bewuste app eerder al als malware met een Trojaans paard. Dergelijke virussen kunnen bankgegevens verzamelen."

Vandaar de oproep om beide apps zo snel mogelijk te verwijderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.