Virtual reality voor een beter inzicht in multiple sclerose

Ter gelegenheid van de Wereld Multiple Sclerose Dag op 30 mei biedt het Hôpital de la Citadelle in Luik een innovatief initiatief aan om het bewustzijn te verhogen van de dagelijkse uitdagingen waarmee patiënten die aan deze ziekte lijden, geconfronteerd worden. Op donderdag 30 mei, van 9 tot 14 uur, kunnen professionals uit de gezondheidszorg en het publiek experimenteren met virtual reality en haptische handschoenen om een beter inzicht te krijgen in de symptomen en beperkingen die MS veroorzaakt.

In België leven ongeveer 12.000 mensen met multiple sclerose, een chronische auto-immuunneurologische ziekte die vooral jongvolwassenen treft, met een piekincidentie tussen 20 en 40 jaar, en die twee tot drie keer vaker voorkomt bij vrouwen.
Het Hôpital de la Citadelle is een systeem aan het opzetten waarmee bezoekers 'in de huid kunnen kruipen' van een MS-patiënt. Met behulp van virtual reality en haptische handschoenen kunnen deelnemers bewegingsbeperkingen, verlies van beweeglijkheid en tremor ervaren.

Philippe Calay, een verpleegkundige van het MS-centrum in La Citadelle, legt uit: “De gebruiker wordt ondergedompeld in een kamer met in het midden een tafel waarop verschillende voorwerpen staan en hij of zij moet bijvoorbeeld een plant van de ene pot naar de andere verplaatsen. Het is een alledaags gebaar voor ons allemaal, maar een dat problematisch kan zijn voor sommige patiënten met multiple sclerose.

Het doel van dit initiatief is om het grote publiek en professionals in de gezondheidszorg bewust te maken van de complexiteit van het omgaan met MS, dat een multidisciplinaire en gepersonaliseerde aanpak vereist, waaronder medicamenteuze behandeling, revalidatie en psychologische ondersteuning

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.