Vlaamse rekenkracht ingezet voor covid-19-onderzoek

In de strijd tegen het coronavirus biedt het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) in samenwerking met het Vlaams Supercomputer Centrum extra rekenkracht aan voor covid-19-onderzoek. Tot nu toe vroegen al meer dan vijftien onderzoekers rekencapaciteit aan in de strijd tegen het virus.

Via een oproep van het Vlaams Supercomputer Centrum hebben een vijftiental onderzoekers binnen universiteiten, strategische onderzoekscentra en bedrijven hun werk kunnen opschalen en gebruik kunnen maken van grote rekencapaciteit.

Concreet gaat het onder meer over het simuleren van de verspreiding van het virus in een virtuele populatie en het maken van voorspellingen rond het nut van maatregelen zoals social distancing. Die onderzoeken kunnen dankzij het gebruik van supercomputers sneller en meer nauwkeurige resultaten bekomen.

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) benadrukt in een persbericht van het FWO dat een kwalitatieve onderzoeksinfrastructuur een noodzakelijke voorwaarde voor sterk wetenschappelijk onderzoek is en dat de nood aan en het belang van een performante onderzoeksinfrastructuur tijdens de coronaperiode meer dan ooit bewezen worden.

Om Vlaanderen nog beter op de wereldkaart te zetten als een topregio in onderzoek en ontwikkeling, hebben het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en het FWO de handen in elkaar geslagen om via een publicatie een overzicht te geven van de gefinancierde onderzoeksinfrastructuur in Vlaanderen.

Zo kan het onderzoek bijdragen aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en gezondheidszorg. De publicatie moet Vlaanderen profileren als een aantrekkelijke onderzoeksomgeving en zo helpen internationaal toptalent aan te trekken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.