VR-bril vermindert pijn en angst

Voor de Open Technologie & Innovatiedag in het kader van Flanders Technology & Innovation (FTI) en de Dag van de Zorg bezocht minister-president Jan Jambon samen met schepen van gezondheidszorg en ZNA-voorzitter Els van Doesburg het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix. Ze volgden in het Brandwondencentrum een demonstratie van een VR-bril om pijn te stillen en angstgevoelens te verminderen. Daarnaast brachten ze ook een bezoek aan de gloednieuwe en grootste hybride operatiezaal van Europa.

In deze operatiezaal met geavanceerde beeldvorming en artificiële intelligentie vinden ingrepen plaats aan bijvoorbeeld de bloedvaten.

Om het grote publiek te laten kennismaken met het ziekenhuis, zette ZNA Cadix zondag eenmalig de deuren open. Er werden meer dan vijfduizend bezoekers verwacht.

Virtuele pijnstilling voor patiënten met brandwonden
 Het Brandwondencentrum in ZNA Cadix gebruikt een virtual-realitybril om de patiënt in een virtuele omgeving onder te dompelen en minder pijn en angst te voelen. Deze technologie werkt op basis van psychologische principes zoals medische hypnose, hartcoherentie (het samenvallen van de ademhaling met het hartritme) en rustgevende muziek. Het gebruik van de bril gaat gepaard met een vooraf opgenomen hypnotische begeleiding.

De bril wordt ingezet bij patiënten die angstig zijn voor de zorg en wordt gebruikt als aanvulling op de pijnstilling. Bij patiënten die brandwonden in het aangezicht hebben, is de VR-bril niet bruikbaar. Zij kunnen beelden bekijken die worden geprojecteerd op een muur of het plafond.

Hybride operatiezaal met artificiële intelligentie
Met een werkbare oppervlakte van 106 vierkante meter heeft ZNA de grootste hybride zaal voor vaatchirurgie van Europa in gebruik genomen. Een hybride zaal is een operatiekamer met hoogtechnologische beeldvorming waarmee de chirurg tijdens de ingreep ‘in de patiënt’ kan kijken. Zo heeft de chirurg op elk moment gedetailleerde informatie over de bloedvaten van de patiënt, de exacte plaats van letsels en de precieze positie van katheters en stents. De nieuwe hybride zaal voor vaatchirurgie is uitgerust met slimme software (AI) die de chirurg ondersteunt tijdens de ingreep.

Daarnaast is ZNA ook het eerste Europese ziekenhuis met op twee sites een identieke en digitaal verbonden hybride zaal voor ingrepen aan de bloedvaten. Zo kunnen artsen in ZNA Middelheim en ZNA Cadix samenwerken en ingrepen voorbereiden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.