ZNA zet virtuele robot in voor administratieve taken

De Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA maakt gebruik van robotsoftware om administratieve processen te automatiseren. Dankzij "Thibe" wordt de werklast voor ondersteunend personeel met tientallen uren per week verlicht, meldt de groep.

ZNA ging op zoek naar een manier om de werklast rond administratie terug te brengen. Die is tijdens corona - vooral door het groot aantal teleconsultaties - sterk toegenomen. De ziekenhuisgroep deed een beroep op Robonext uit Edegem, dat de robot Thibe inschakelde.

Thibe is geen fysieke robot maar een 'virtuele collega' op basis van Robotic Process Automation. "RPA is een software technologie waarmee je digitale collega's of software robots kan implementeren die in staat zijn om heel uiteenlopende administratieve taken na te bootsen", zegt Joris Van Ostaeyen, mede-oprichter van Robonext. "RPA is toepasbaar op elke combinatie van software applicaties, waardoor het een snelle en goedkope technologie is om een proces te automatiseren, zonder de bestaande software infrastructuur te moeten wijzigen. Zo konden we Thibe op korte tijd leren werken met de specifieke software applicaties van ZNA."

Het proeftproject toonde al aan dat Thibe tientallen uren aan administratief werk per week overneemt, zegt ICT-verantwoordelijke Stig Dooms. "Bovendien zien we enorm veel mogelijke toepassingen voor Thibe bij ZNA: momenteel stellen we samen met Robonext onze RPA roadmap voor de volgende jaren samen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.