AZ Maria Middelares: door metingen met draadloze sensor minder patiënten naar intensieve

De verpleegkundigen van AZ Maria Middelares meten in totaal zowat 2,5 miljoen parameters per jaar. Door deze metingen te koppelen aan een klinisch proces drukten ze op 5 jaar tijd het aantal reanimaties met maar liefst 80%. Philips en AZMM vonden elkaar hierin om te evolueren naar een Early Warning Score (EWS) 2.0. 

Concreet: de verpleegkundigen meten minstens drie keer per etmaal de ademhaling, bloeddruk, temperatuur, hartslag en bewustzijn van al hun patiënten. Door de patiënten van zo nabij te monitoren kunnen de zorgverstrekkers sneller ingrijpen wanneer gevaar dreigt. 

Het gaat volgens de initiatiefnemers om een Europese primeur. Die biedt heel wat pluspunten: er komt namelijk zo meer tijd vrij voor de zorgverleners voor andere patiëntgerichte zorgtaken. Patiënten hoeven niet onmiddellijk of niet meer op intensieve zorg (IZ) te verblijven, omdat de sensor een even kwalitatieve en veilige zorg garandeert in een normale ziekenhuiskamer. 

Diensthoofd Spoed dokter Diederik Van Sassenbroeck: "Soms ben je thuis als patiënt veiliger dan in een ziekenhuis omdat je thuis van kortbij wordt opgevolgd. Als ziekenhuis moet je borgen dat er naar jou als patiënt voortdurend gekeken wordt. Met ons Early Warning Rapid Response Team slagen we daar een stuk beter in door dit nieuwe systeem."

Dr. Henk Vanoverschelde, diensthoofd anesthesie: "We zetten de gemeten EWS (ademhaling, bloeddruk, hartfrequentie…) af tegen de normale waarden. Hoe meer afwijkingen aanfloepen, hoe meer strafpunten het systeem noteert en hoe regelmatiger we de patiënt opvolgen. Desnoods wordt hij opnieuw geëvalueerd of reageren we met het rapid response team."

"Op jacht naar risicopatiënten"

Van Sassenbroeck wijst er ook op dat AZMM als enige ziekenhuis hiervoor expliciet een verpleegkundige vrijstelt: "Altijd, 24/7, kun je zo iemand oproepen die binnen tien minuten aan het bed van de patiënt zal staan. De verpleegkundige kent van elke patiënt de EWS. Hij kan als het ware zelf op jacht gaan naar risicopatiënten."

"Overlijden er zo minder mensen in het ziekenhuis? Neen, maar ze overlijden wel minder  onverwacht en we kunnen bij een evaluatie steeds nauwkeurig terug in de tijd het proces ontleden dat aan een overlijden voorafging. Om eventueel te leren uit onze fouten. Op termijn kunnen we zo onze kwaliteit opkrikken door een sterkere bewustwording. En we objectiveren de verwijspolitiek naar intensieve zorg."

Ziekenhuis betaalt uit eigen zak

Kwaliteit is ook de rode draad als de reden van de financiering ter sprake komt. Algemeen directeur Christophe Mouton: "We financieren dit project omdat we het zien als een investering op lange termijn. Op korte termijn levert het ons immers geen financieel voordeel op, wel integendeel: het ziekenhuis betaalt alles zelf om te vermijden dat een patiënt onnodig op IZ gelegd wordt en om complicaties te vermijden. Verwikkelingen die in feite geld opbrengen voor het ziekenhuis op dit moment."

"Op lange termijn wordt het mogelijk om uren verpleegkunde te besparen. Proefmetingen geven aan dat er een potentieel van 40% tijdsdaling in zit. Verder verminderen we de kans op fouten bij registratie. De kost van integrale zorg zakt. We weten ook dat de overheid een systeem uitdoktert waarbij pay for quality een plaats krijgt."

Voldoende gezag voor verpleegkundigen

Tom Verbeke, verpleegkundig diensthoofd intensieve zorg: "Dat lijkt paradoxaal, maar zorgverleners willen uiteraard in eerste instantie dat hun patiënt kwalitatief zo goed mogelijk verzorgd wordt. Bovendien zal kwaliteit (en het meten ervan) in de toekomst steeds belangrijker worden. Dit EWS-systeem biedt ook verpleegkundigen voldoende gezag om een herbeoordeling van de patiënt aan te vragen bij de artsen."

Philips wijst verder op een fantastisch pluspunt bij de registratie: de automatische metingen staan meteen in het EPD. Gedaan dus met de administratieve rompslomp en de zeer tijdsintensieve metingen aan het bed van de patiënt. "Een volgende stap is de parameters koppelen aan een automatisch alarm als die overschreden worden. Met ook camerametingen aan het patiëntenbed. Maar nu al zorgt onze sensor voor veel meer gebruiksgemak bij de patiënt die niet meer aan allerlei draden gekoppeld is."

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.