De Block licht dokteronline juridisch door op voorzet van De Specialist

Nadat De Specialist openlijk vragen stelde over de internetdokter en -apotheek www.dokteronline.com, liet minister Maggie De Block weten dat ze de zaak juridisch zal onderzoeken.

In Het Nieuwsblad viel alvast te noteren dat het FAGG het zaakje illegaal vindt.

De bedenkelijke internetdokter en -apotheek, gevestigd in Curaçao, draait een miljoenenomzet in voorschriftplichtige en andere gezondheidsproducten. De site schermt met allerhande kwaliteitskenmerken, maar vertikt het om zich te schikken naar het bekende logo voor erkende internetapotheken. 

"We zijn niet per se tegen elk online initiatief", zegt woordvoerster van Maggie De Block Els Cleemput. "Maar er moeten voldoende garanties zijn voor de veiligheid van de patiënt." "En die garanties zijn er niet", zegt het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG) duidelijk in Het Nieuwsblad. Online apothekers die wél betrouwbaar zijn, hebben sinds kort ook een duidelijk logo: een wit kruis op een groene achtergrond en een vlag van het land. Maar daar zul je nooit geneesmiddelen op voorschrift vinden. Die online verkopen is áltijd illegaal. Ook de patiënt is strafbaar.

De Orde besliste om de zaak te bespreken op haar eerstvolgende bijeenkomst, maar beseft dat dokteronline enkel op Europees vlak te stoppen valt. De manier van werken van dokteronline is alleszins strafbaar in België en strijdig met een recent Ordeadvies over artsen en elektonische media. Het artikel in De Specialist dat de kwestie aankaartte, vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.