Domus Medica en VITO samen in zee voor preventie

Op 14 december sloten huisartsenvereniging Domus Medica en de onderzoeksorganisatie
VITO een strategische overeenkomst waarmee ze de preventieve gezondheidszorg in Vlaanderen een duurzame boost willen geven. De burger staat centraal in dat verhaal. Zo komt er alvast een digitale versie van de Gezondheidsgids waarmee de burger zelf aan de slag kan.
Technologie kan een doorslaggevende factor zijn om de accentverschuiving van bestrijding naar preventie in de praktijk te brengen, zonder in te boeten aan zorgkwaliteit. Door vernieuwende digitale tools kunnen huisartsen burgers rechtstreeks betrekken en directe feedback geven. Dat stelt artsen in staat doelgerichte maatregelen voor te stellen die mensen kunnen nemen om hun risico op een (chronische) ziekte te verkleinen en dus langer gezond te blijven.

De andere partner in dit huwelijk tussen technologie en preventieve gezondheidszorg is VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. Jef Hooyberghs, onderzoeksleider binnen VITO Health, over de samenwerking: “VITO en Domus Medica vullen elkaar perfect aan om wetenschappelijke inzichten te vertalen naar gepersonaliseerd gezondheidsadvies en de burger daarbij een hoofdrol te geven. Het einddoel van deze strategische samenwerking is ons gezondheidssysteem kwaliteitsvol en betaalbaar te houden.”

Dr. Leo Geudens van het kennisdomein ICT binnen Domus Medica: “Nog voor de zomer brengen
we samen een digitale versie uit van de Gezondheidsgids, een instrument waarmee elke burger aan de slag kan om zijn of haar gezondheid op een wetenschappelijk gefundeerde manier in goede banen te leiden. Het voordeel voor de huisartsen is dat de digitale versie van de Gezondheidsgids geïntegreerd is in de eHealthomgeving, wat directe interactie met het medisch dossier en met andere zorgverleners mogelijk maakt. Elke technologische innovatie die huisartsenpraktijken helpt hun ondersteunende rol als coach voor de preventieve gezondheidszorg op te nemen, is welkom.”

Deze strategische kruisbestuiving tussen de technologische expertise van VITO en de medische expertise van Domus Medica is uniek in Vlaanderen. .

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.