Overheid pusht patiënten om medisch dossier te delen

Onder de vlag 'informatie delen is gezond!' zet de overheid patiënten aan om hun data te delen met bevoegde gezondheidsprofessionelen.

 

Argument is uiteraard dat het zo makkelijker is om de medische voorgeschiedenis in te kijken, een diagnose sneller valt en overbodige onderzoeken worden vermeden. Maar dat kan alleen als de patiënt zijn geïnformeerde toestemming verleent. Vandaar de communicatiecampagne.De gegevens worden gedeeld binnen het exclusieve kader van de zorgcontinuïteit en volgens de regels die de persoonlijke levenssfeer beschermen, verzekert Maggie De Block. De patiënt kan die toestemming zelf geven of met de hulp van zorgverleners of ziekenfonds.

Vanaf deze week beschikken de Franstalige artsen, ziekenhuizen en de apothekers over folders waarin het elektronisch delen van de gegevens aan de patiënt wordt uitgelegd, maar ook hoe men zijn "toestemming" moet verlenen. Vlaamse huisartsen kregen deze folders begin 2015 van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De ziekenfondsen nemen ook deel aan de campagne en zullen hun leden de nodige uitleg verschaffen.

Vanaf vandaag zal het grote publiek ook kennis kunnen maken met een animatiefilm die verspreid wordt via Youtube en de websites van de betrokken instellingen. De apothekers en de ziekenhuizen die dit wensen, kunnen een verkorte versie van de film vertonen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.