Covid-19 opsporen met een smartphone?

Een nieuw systeem ontwikkeld door Drew Grant van de Amerikaanse Johns Hopkins University (JHU) wil covid-19 kunnen diagnosticeren via een smartphone.  

Tijdens de covid-19 pandemie zorgt het testen op het virus niet alleen voor ongemakkelijke neustesten, maar vaak ook voor lange rijen in testcentra of lange wachttijden voor een afspraak met een arts.

Drew Grant, onderzoeker in het departement Electrical and Computer Engineering van JHU, werkt aan een systeem om snel testen net zo eenvoudig te maken als een paar woorden in je smartphone te zeggen.

"Met ons voorgestelde akoestische detectiesysteem zou een persoon zichzelf kunnen opnemen terwijl hij spreekt, hoest of ademt in de microfoon en vrijwel onmiddellijk de resultaten van de covid-screeningtest kunnen zien", zegt Grant.

Met behulp van een crowd-sourced database met geluidsopnames van covid-19 positieve en negatieve personen, extraheert Grant's methode een verscheidenheid aan audiofuncties zoals toonhoogte, stemkwaliteit en stemtempo die machine learning-algoritmen helpen de vaak heel kleine verschillen tussen geluiden van mensen die besmet zijn met covid-19 en die van gezonde mensen te identificeren.

“Dit is de reden waarom machine learning zo geweldig is: het is in staat om subtiele verschillen te vinden die niet waarneembaar zijn voor mensen”, zegt Grant. “Wat we wel zien, is dat de kenmerken die we uit deze geluiden hebben geëxtraheerd, van groot belang waren om de algoritmen voor machine learning te voorzien van de gegevens die nodig zijn om de verschillen op te sporen.”

Grant zou in de toekomst ook willen onderzoeken hoe andere aandoeningen van de luchtwegen, zoals verkoudheden, longontstekingen en astma, de prestaties van het systeem beïnvloeden bij het opsporen van covid-19. De onderzoeker wil ook weten of zijn systeem een onderscheid kan maken tussen covid-19-infecties bij mensen die nog nooit met het virus zijn geïnfecteerd en personen die het virus wel hebben opgelopen en mogelijk een tweede keer besmet worden.

“De motivatie achter dit onderzoek is natuurlijk om de verspreiding van covid-19 te helpen bestrijden, maar meer bepaald om de werklast voor gezondheidswerkers te verminderen”, aldus Grant.

  • https://hub.jhu.edu/2021/10/04/diagnosing-covid-19-speech-sounds/

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan Goris

    11 november 2021

    Een groot vraagteken is op zijn plaats!