CVS-therapie via internet helpt

Gedragstherapie via internet voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) helpt en is veilig. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse AMC en Radboudumc dat online gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift British Journal of Psychiatry.

Uit het onderzoek bij 240 patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom blijkt dat patiënten die de internettherapie volgen  minder klachten en beperkingen hebben. Ongeveer 40% is na de behandeling hersteld van de ernstige vermoeidheid. De cognitieve gedragstherapie leidt niet tot een toename van klachten en heeft geen negatieve bijwerkingen in vergelijking met patiënten die de therapie niet volgen.

Net zoals in België is er in Nederland veel discussie over de behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom. In Nederland zouden 30.000 tot 40.000 mensen het syndroom hebben. Volgens de Nederlandse richtlijn voor CVS/ME van 2013  is cognitieve gedragstherapie de eerste keus behandeling. “Sommige patiëntenverenigingen beweren echter dat gedragstherapie niet doeltreffend is en onveilig.”

Onderzoekers van het AMC en Radboudumc onderzochten de effectiviteit en veiligheid van deze vorm van behandeling en ontwikkelden een internetversie van de gedragstherapie.

De onderzoekers concluderen dat gedragstherapie via het internet veilig en effectief is. Zij denken dat nog meer CVS/ME-patiënten kunnen profiteren van behandeling door een intensievere vervolgtherapie aan te bieden aan patiënten die na de internet therapie onvoldoende verbeterd zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.