De behandeling van fobieën: CHU Charleroi start gratis virtuele realiteit-site op

Sinds een aantal jaar wordt virtuele realiteit gebruikt bij de behandeling van angststoornissen. Het Vincent Van Gogh  ziekenhuis van het CHU de Charleroi was al een pionier met het centrum voor virtuele realiteit waar personen met een fobie met behulp van een VR-bril progressief geconfronteerd worden met angstaanjagende situaties.

De therapie gebeurt progressief, veilig en onder permanente therapeutische controle van een ervaren practicus. Virtuele blootstelling doet de angst afnemen en vermijdingsgedrag verdwijnen. De behandeling gaat gepaard met het aanleren van kalmerende technieken (relaxatie, ademhaling) en progressieve blootstelling aan angstaanjagende situaties. De behandeling kan individueel toegepast worden of deel uitmaken van een dagprogramma van de Unité de Thérapie et de Médecine Comportementale.

Omwille van de doeltreffendheid en het succes van het programma, besloot het team van dr. Philippe Fontaine om een internetsite te creëren met virtuele realiteit voor mensen die met een fobie kampen. Er werden verschillende universums gecreëerd op basis van onder meer talloze foto’s van de regio van Charleroi voor de behandeling van vertigo, agorafobie, claustrofobie, angst voor het openbaar vervoer, enz. Ook andere fobieën zoals angst om te vliegen, slangen of spinnen worden behandeld.

De toegang tot de site http://vrtherapy.chu-charleroi.be is volledig gratis.  De patiënt kan gebruik maken van verschillende universums met behulp van een smartphone en een VR-helm. Sommige helmen, bijvoorbeeld kartonnen helmen, zijn voor een paar euro verkrijgbaar in de handel.

Een van de voordelen van de internetsite is dat de patiënt de therapie thuis kan volgen, maar wel altijd onder medische controle.

Het CHU de Charleroi en virtuele realiteit: een lange geschiedenis

Het gebruik van virtuele realiteit bij de behandeling van fobieën is niet nieuw. In 2014 was de dienst Psychiatrie in het Vincent Van Gogh ziekenhuis de eerste dienst om dit nieuw soort therapie toe te passen.  Voor de eerste keer in België werden patiënten virtueel en onder medische controle geconfronteerd met hun angsten via 3D.

In 2016 ging het ISPPC – CHU de Charleroi een partnership aan met   Brussels South Charleroi Airport (BSCA) voor een behandelingssessie van vliegangst met virtuele realiteit. Het centrum bood individuele sessies aan of een volledig programma van drie dagen dat afgesloten werd met een heen- en terugvlucht. Het programma was gebaseerd op het aanleren van kalmeringstechnieken en het reduceren van angst en vermijdingsgedrag door confrontatie met angst via virtuele realiteit. Vandaag is het partnership er niet meer, maar de psychologen van het hôpital Vincent Van Gogh maken nog altijd gebruik van de software in laboratoria en nog altijd met uitstekende resultaten.

Het team van dr. Philippe Fontaine, verantwoordelijk voor de dienst psychiatrie, is vastbesloten om aan de technologische top te blijven en startte dit jaar met de eerste gratis internetsite met virtuele realiteit om fobieën te behandelen.

Voor diverse aandoeningen

Het gebruik van virtuele realiteit maakt deel uit van gedrags- en cognitieve therapie. Therapie met blootstelling aan virtuele realiteit maakt het mogelijk om op intuïtieve manier te interageren en te navigeren in omgevingen die gecreëerd worden door de computer. Tijdens de behandeling wordt de patiënt constant begeleid door een ervaren practicus in de veiligste omstandigheden. Verschillende stoornissen komen in aanmerking voor een behandeling met behulp van virtuele realiteit:

  • angststoornissen
  • paniekstoornissen en agorafobie
  • sociale fobieën
  • obsessief-compulsieve stoornissen (OCS)
  • post-traumatische stress
  • specifieke fobieën (vliegangst, angst voor hoogten, dieren, autorijden, claustrofobie, enz.).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.