De intrede van zorgrobots in de Nederlandse thuiszorg

Zorgrobots wordt een grote toekomst voorspeld, maar tot dusver stranden ze vaak in de proeffase. Nu krijgen honderden Nederlanders robot Tessa van Tinybots, zo stond te lezen in het NRC 

Het Adviesbureau KPMG  stelde vorig jaar dat binnen vijf jaar 30% van de taken van thuiszorg kan worden overgenomen door robots, in 2040 zelfs 60%.  “Vooral voor mensen van 80 jaar en ouder is de komst van de robot essentieel”, aldus Karina Kuperus van KPMG Health. “De robots zijn met name in staat ouderen te ondersteunen en een belangrijke rol te spelen bij het verzamelen, analyseren en verdelen van medische data. De inzet van de zorgrobot leidt weliswaar mogelijk tot minder fysieke contacten, maar daar komt een grotere zelfstandigheid voor in de plaats.”

De ontwikkelaar van Tessa, Tinybots, komt voort uit de Technische Universiteit  Delft en de Vrije Universiteit in Amsterdam. De nieuwe generatie robots geeft structuur aan in de dag van ouderen met dementie en verlicht de zorgtaak van de naasten. Tessa spreekt overdag herinneringen uit en speelt persoonlijke muziek af,  herinneringen en muziek die ingevoerd worden met behulp van een eenvoudige app. Wang Long Li, ontwikkelaar van tinybot Tessa: “Zorgverleners zijn goed in het geven van persoonlijke aandacht. Wat Tessa goed kan is mensen voorbereiden op hun afspraken en hen op gezette tijden stimuleren de dingen te doen die ze zelf nog kunnen doen. Zoals een extra glas water drinken op een warme dag of een stukje wandelen. Tessa geeft  ouderen met dementie weer meer controle over hun leven.” 

De Tinybots werden de afgelopen jaren vooral getest bij ouderen met dementie, maar blijken ook een positief effect te hebben bij mensen met een verstandelijke beperking of cognitieve gedragsstoornis. Wang Long Li: “Hoe meer onderzoek en testen we doen, hoe meer we zien dat een grote groep mensen baat heeft bij een ‘maatje’ zoals Tessa. Onze droom is om deze mensen in binnen- en buitenland meer controle over hun leven te geven.”

“Het inschakelen van robots in de ouderenzorg wordt hoe langer hoe meer gebruikelijk, maar daarbij zijn ethische bedenkingen nooit ver weg”, zo zeggen onderzoekers van de KU Leuven in een recent literatuuronderzoek naar de ethische aspecten van het gebruik van robots in de ouderenzorg  . Ze pleiten bij de ethische discussies  over het inschakelen van robots in de zorg voor een democratisch debat over ethiek waarin alle stakeholders aan bod komen, vooral de ouderen zelf.  

Lees ook :

EU wil meer controle op slimme robots

Robots binnen en/of buiten?

>Europees Parlement wil nieuwe wetgeving voor robots

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.