Door artsen ontwikkeld screeningplatform voorspelt je risico op chronische ziektes

‘Voorkomen is beter dan genezen.’ Onder dit motto bundelen emma.health en Partena Ziekenfonds de krachten om op grote schaal aan preventie te doen. Vanaf vandaag tot 25 juni kan elke Vlaming gratis gebruik maken van het door artsen ontwikkeld online screeningplatform. Door middel van medisch gevalideerde algoritmen en een diepgaande vragenlijst krijg je een risicoanalyse op de meest voorkomende chronische aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes… Een stap in de richting van een nieuwe gezondheidszorg, die focust op preventie in plaats op het curatieve.

Méér dan de zoveelste app

emma.health - Emma staat voor: Empower people through Medical Autonomy - bestaat al sinds 2018 voor bedrijven en wordt nu gelanceerd voor het grote publiek. Het is een online platform dat werd ontwikkeld door onder meer huisarts Servaas Bingé, auteur van het boek ‘Nooit meer naar de dokter’ en teamarts van Lotto-Soudal en Jelle Van De Velde, ex-CEO van Cartamundi Digital.

Door middel van een uitgebreide vragenlijst en algoritmes krijg je een medisch erkende risicoanalyse van je kans op kanker, hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, longziekten en mentale veerkracht. Dat emma.health méér is dan de zoveelste app of een vrijblijvend online testje staat buiten kijf: het platform is geregistreerd als een gecertificeerd CE klasse 1 medisch hulpmiddel.

Emma berekent niet zo maar één risico, maar neemt de risico’s van de vijf meest voorkomende aandoeningen in rekening. Hierdoor kan emma.health jouw persoonlijke gezondheidsplanning opstellen: wanneer moet je gescreend worden op een bepaalde kanker? Is het zinvol om bloed te laten trekken? Kan je zelf iets doen of iets veranderen aan je levensstijl om de risico’s in te dijken?” zegt Dr. Servaas Bingé.

Artificiële intelligentie, samen met de huisarts

Partena Ziekenfonds en emma.health slaan nu de handen in elkaar om op grote schaal aan preventie te doen. Vanaf 25 april tot 25 juni is de toegang tot het betalende platform immers gratis en kan je een medische risicoanalyse laten uitvoeren. Na de uitgebreide eerste 'intake' krijg je je eigen medische dashboard, waar je jouw risicoanalyse kan raadplegen. De resultaten werken als verkeerslichten: je risico’s worden weergegeven als groen, oranje, of rood. Je kunt her-intakes doen om te kijken of je levensstijl of risico’s verbeterd zijn.

Het is de bedoeling dat je je gezondheid, samen met je huisarts, in handen neemt. emma.health zal een automotisch rapport naar je huisarts sturen, zodat je de resultaten samen met je huisarts kunt bespreken. Dankzij het platform worden het menselijke (de huisarts), het medische (systeembiologie en biotech) en de technologische evolutie (artificiële intelligentie) met elkaar verbonden. Huisartsen hadden tot nu toe nooit eerder een dergelijke tool ter beschikking om aan preventie te doen. De online test is laagdrempelig: je kan die op een uur thuis doen en de komende maanden zijn gratis. Bovendien zijn de testvragen ook heel eenvoudig opgesteld zodat je dit zonder hulp kan invullen.  Met emma.health kunnen huisarts en patiënt een team vormen: de patiënt ervaart een grote betrokkenheid bij zijn gezondheid, en de huisarts kan de rol van gezondheidscoach op zich nemen.

“Terwijl het belang van goede en uitgebreide preventie op wereldschaal toeneemt, is het vreemd dat wij als arts nog steeds ‘beloond’ worden om achter de feiten aan te hollen. We moeten ons dus anders organiseren. 80% van wat ik doe, kan met technologie geautomatiseerd worden. Die vrijgekomen tijd ga ik liever gebruiken om met mijn patiënt in gesprek te gaan, zijn pad naar gezondheid met andere zorgprofessionals te coördineren en hem of haar dus écht te helpen richting een betere gezondheid,” zegt Servaas Bingé.”

Preventie bespaart

Naast de persoonlijke voordelen, vaart ook de maatschappij wel bij doorgedreven preventie. Zo nemen de belangrijkste chronische aandoeningen een hap van 75% uit het budget van de gezondheidsuitgaven. Partena Ziekenfonds ziet in emma.health een sterke tool om actief aan preventie en sensibilisering te doen, op een manier die voor iedereen betaalbaar is.

Het staat vast dat we het in de toekomst anders moeten aanpakken. Als we de gezondheidszorg als maatschappij betaalbaar willen houden, maar ook als we allen een kwalitatiever leven willen leiden. Want 70 tot 90% van de belangrijkste chronische aandoeningen zijn immers te vermijden door een gezonde levensstijl. We hebben inderdaad niet alles in eigen handen, maar we kunnen er wél veel aan bijdragen. Als ziekenfonds willen we dus een oproep doen om zelf je gezondheid in handen te nemen,” zegt Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie van Partena Ziekenfonds.

> Registreer je patiënt tussen 25 april en 25 juni gratis op: https://emma.health/ en maak een jaar lang gebruik van alle functionaliteiten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.