Moeten artsen opgeleid worden in de telegeneeskunde?

In de Verenigde Staten zijn er in twee derde van de faculteiten geneeskunde opleidingen in het voeren van teleconsultaties. In België is dat niet het geval.

Volgens de American Association of Medical Colleges heeft 58% van de Amerikaanse faculteiten geneeskunde al specifieke cursussen teleconsultatie toegevoegd  aan de opleiding (+50% op drie jaar tijd). Het virtueel klinisch onderzoek, monitoring in real time, anamnese op afstand met connected tools, de nieuwe praktijken vereisen de ontwikkeling van specifieke compententies, net zoals dat het geval is bij klassieke klinische onderzoeken.

Guidelines uitwerken

De opkomst van de teleconsultatie roept vragen op over de kwaliteit van de verstrekte zorg. De American Telehealth Association wijst er op dat een  evaluatie op basis van standaarden onvermijdelijk is  om de steun te krijgen van verzekeringsinstellingen en ziekenhuizen en ook voor de duurzaamheid van de telegeneeskunde en de integratie ervan in de zorgparcours.

Europese vertraging

In België is er voorlopig nog geen wettelijk kader en ook geen toepassingsveld, maar de WHO en de Europese Commissie  raden aan om de ontwikkeling van de telegeneeskunde te bevorderen.

De recente hervorming van de studies geneeskunde (regionalisering en zes jaar in de plaats van zeven jaar opleiding) gaven de universiteiten nochtans een unieke kans om de opleiding te hervormen en te moderniseren, en waarom niet, aan te vullen met een interuniversitair certificaat in de telegeneeskunde.

Het laatste rapport van het Standing Committee of European Doctors over telegeneeskunde dateert al van 2002, de Belgische Orde der Artsen bracht een negatief advies terzake uit en de European Council of Medical Orders maande in 2014 in de verklaring van  Bari  ordes aan om de “opleiding van artsen in de informatietechnologie te steunen”.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.