Health Hack Belgium 2019: de derde editie

Een vijftigtal actoren kwamen op 14 december samen om uitdagingen in de gezondheidszorg te definiëren. Oplossingen voor die uitdagingen zullen op 28, 29 en 30 maart 2019 gezocht en besproken worden op het grote Hack Belgium 2019.

Hack Belgium is het eerste Belgisch festival voor innovatie: drie dagen intens en transdisciplinair samenwerken aan uitdagingen in de gezondheidszorg van morgen. Vorig jaar leidde professor Koen Kas (UGent) het atelier en de teams ‘Sick No More’ om het paradigma van de gezondheidszorg te veranderen.

Dit jaar werden drie uitdagingen weerhouden: de veroudering van de bevolking, de toename van de prevalentie van chronische ziekten en het gebruik van medische gegevens.

Om een beeld van de toekomstige uitdagingen te schetsen, maakt dr. Tania Moerenhout, huisarts en doctorandus e-Health aan de Universiteit Gent, de deelnemers tijdens een lunch duidelijk dat een patiënt die toegang heeft tot zijn medisch dossier niet noodzakelijk deskundig is en dat een verantwoordelijke en autonome patiënt niet noodzakelijk zijn levensgewoonten aanpast.

Na de lunch was het tijd voor rijke en boeiende gesprekken en waren er zes uitdagingen die op heel wat belangstelling konden rekenen: de verbetering van de gezondheidswijsheid, de vermenselijking van de relatie tussen zorgverstrekkers en patiënten, patiënten die deelnemen aan klinische studies, de verbetering van geneesmiddeleninnamen, thuishospitalisatie en de toegang tot gezondheidsgegevens.

Leo Exter, een van de initiatiefnemers van het event, zou graag zien dat meer artsen deelnemen aan het avontuur dat een hackathon is. “We mogen niet elk in ons eigen hoekje blijven, we moeten meer samenwerken.” Hij roept zorgverstrekkers op om hun knowhow te delen om de gezondheidszorg te verbeteren en om deel te nemen aan de intense driedaagse om oplossingen te zoeken voor problemen die een feit zijn op het terrein, samen met experts uit de informatica, de digitale sector en de economie.

Afspraak binnen 3 maanden, samen met Numerikare!

> Meer info: https://www.hackbelgium.be/ 

> Lees ook: 

> #Hackbelgium2018: drie dagen hacken voor een gezonder België

> Hack Belgium: drie dagen om de gezondheidszorg in België te verbeteren, maar niet alleen dat

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.