Jessa Ziekenhuis en BlooLoc lanceren indoor navigatieapp voor patiënten

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt maakt als eerste ziekenhuis in België komaf met het verdwalen van patiënten, bezoekers en personeel in een ziekenhuis. De indoor navigatieapp 'yooBee' van technologiebedrijf BlooLoc werkt als een gewone gps, maar met de technologie is het mogelijk om ook binnen in een gebouw en op meerdere verdiepingen te navigeren.

Het Jessa Ziekenhuis heeft jaarlijks 200.000 unieke patiënten. Een veelvoorkomend probleem in een complexe ziekenhuiscampus is dan ook dat patiënten en hun familie er verdwalen. "We zijn continu op zoek naar mogelijkheden om de ziekenhuiservaring voor patiënten en bezoekers te verbeteren", aldus Hilde Goossens, Directeur ICT & PM van Jessa. "De yooBee wayfinding-app van BlooLoc is de ideale oplossing om bezoekers en patiënten of zelfs personeel zonder extra stress van A naar B te begeleiden. Anderzijds zorgt de app ervoor dat ziekenhuismedewerkers ongestoord kunnen verder werken."

BlooLoc levert hard- en software die het mogelijk maakt om indoor de positie van zowel personen als voorwerpen te bepalen. De navigatie gebeurt op basis van de positie van de smartphone of tablet waarop de applicatie is geïnstalleerd. De navigatieapp zal in de reeds bestaande Jessa-app van het ziekenhuis geïntegreerd worden. "We merken een stijgende vraag op naar indoor navigatieoplossingen in grote gebouwen", zegt Dirk Callaerts, CEO van BlooLoc. "We zijn dan ook erg trots dat een ziekenhuis zoals Jessa pionier wil zijn in de zorgsector."

Een bijkomend voordeel is dat het yooBee-platform toelaat om nadien nog andere locatiegebonden diensten toe te voegen, zoals een mobiel verpleegoproepsysteem voor patiënten, het terugvinden van medische apparatuur en toestellen, of het vinden van beschikbare rolstoelen.

In een eerste fase wordt de bètaversie van de navigatie-app getest op de verdiepingen waar de raadplegingen en consultaties plaatsvinden in de Hasseltse campus Virga Jesse. Na een analyse zullen ook andere verdiepingen en de campussen Salvator en St.-Ursula in Herk-de-Stad volgen.

"In eerste instantie gaan we de wayfinding testen bij de patiënten die een afspraak hebben met een van onze specialisten", zegt Jessa-woordvoerder Lieve Ketelslegers. "De juiste verdieping bereiken lukt meestal nog wel, maar wanneer patiënten op zoek moeten gaan naar de consultatieruimte, verloopt dit niet altijd vlekkeloos. Met deze applicatie kunnen we een heel aantal ongemakken reduceren voor zowel de patiënt en bezoeker als voor het personeel."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.