NL: Gebruik eHealth in verstandelijk gehandicaptenzorg neemt toe

In Nederland neemt het gebruik van eHealth toe in de zorg in het algemeen, en in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in het bijzonder. Het Nederlands eHealth expertisecentrum Nictiz en het NIVEL, het Nederlands Instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg, analyseerden het gebruik van eHealth in de verstandelijke gehandicaptenzorg (VGZ) in het kader van de eHealth-monitor 2017. De resultaten geven een eerste inzicht in het gebruik van eHealth in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, een domein waarover nog maar weinig bekend is.

Bijna drie vierde van de begeleiders in de VGZ zegt dat zijzelf of collega’s toezichthoudende technieken gebruiken zoals personenalarmering of videobewaking. Vergeleken met 2015 steeg het aantal begeleiders dat gebruik maakt van beeldbellen. Technieken zoals videobewaking helpen bijvoorbeeld bij het toezicht in de nacht.

Begeleiders maken, in vergelijking met 2015, vaker gebruik van geneesmiddelendispensers. Daarbij krijgt de patiënt een signaal wanneer de medicijnen ingenomen moeten worden. De medicatie rolt automatisch op het juiste tijdstip in een zakje uit het apparaat. Dat verkleint het risico op fouten of het vergeten van de medicatie.

De toename is het grootst in het gebruik van apps voor zorg en gezondheid, van 13% in 2015 naar 22% in 2017. Ook het gebruik van beeldbellen nam toe: van 5% in 2015 naar 14% twee jaar later.

Om meer zicht te krijgen op de mate waarin verschillende eHealth-toepassingen bijdragen aan de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, is nader onderzoek nodig, zo stelt het Nivel. “Wat nog ontbreekt, is informatie over hoe cliënten en begeleiders het gebruik van verschillende eHealth-toepassingen ervaren en de mate waarin zij in staat zijn er mee te werken. Zo gebruikt ongeveer de helft van de begeleiders een smartphone, tablet of computer om de patiënt informatie te tonen. Om wat voor informatie het gaat, welke websites ze gebruiken en wat dit voor de cliënten oplevert, is nog niet bekend.”

Daarnaast is het volgens het instituut zinvol om na te gaan wat de ervaringen zijn met het gebruik van toezichthoudende technieken. Zeker gezien discussies over de veiligheid van deze technieken en de verhouding tussen inperking en verruiming van de vrijheid van mensen met een verstandelijke beperking.

De factsheet ‘Het gebruik van eHealth in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking’ kunt u downloaden op www.nictiz.nlof www.nivel.nl. Voor de resultaten van 2016 kijk op eHealth-monitor.nl.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.