Patiënten koesteren hoge verwachtingen over online gezondheidsportalen

Patiënten verwachten veel van online gezondheidsportalen. Ze geloven niet alleen dat ze door die portalen beter op de hoogte zullen zijn van hun gezondheid, maar ook dat het de communicatie met zorgverleners zal verbeteren en dat ze de zorg meer in eigen handen kunnen nemen. Dat blijkt uit een enquête van het Vlaams Patiëntenplatform waarvan de resultaten bekend zijn gemaakt naar aanleiding van de Europese Dag van de rechten van de patiënt.

Patiënten hebben recht op informatie over hun gezondheidstoestand. Zo kunnen ze informatie krijgen van hun arts en samen met die arts het eigen dossier inkijken of een afschrift opvragen. Patiënten hebben ook online toegang tot informatie over hun gezondheid via patiëntenportalen. Binnenkort wordt er ook een federaal 'gezondheidsportaal' gelanceerd. Hierop kunnen burgers alle beschikbare informatie over hun gezondheid bekijken met één enkele login.

Uit een enquête van het Vlaams Patiëntenplatform blijkt dat patiënten veel verwachten van die online gezondheidsportalen. Zo denkt 80 procent van de 581 bevraagden dat ze door die portalen beter op de hoogte zullen zijn van hun gezondheid. 68 procent gelooft ook dat ze door de online inzage een actievere rol zullen opnemen in hun zorg en 66 procent denkt dat het de communicatie tussen de patiënten en de zorgverleners zal verbeteren.

Het Vlaams Patiëntenplatform vraagt ook extra aandacht voor inzage in het patiëntendossier in de geestelijke gezondheidszorg. "Personen met een psychische kwetsbaarheid hebben dezelfde patiëntenrechten, maar in de praktijk loopt het daar nog een stuk moeilijker", zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.

Daarom trekt de patiëntenorganisatie morgen/woensdag 18 april ook naar verschillende psychiatrische ziekenhuizen om mensen uitleg te geven, flyers en posters te verdelen en hen warm te maken om naar de patiëntenportalen te kijken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.