Risicozwangerschappen: follow up met connected Invu riem

De Israëlische startup Nuno ontwikkelde Invu, een gordel met sensoren om risico’s te  voorkomen bij voor zwangere vrouwen vanaf de 23 week.  

Terwijl het KCE pleit voor een een prenataal zorgpad zijn er alternatieven voor een betere follow-up van zwangere vrouwen zoals bijvoorbeeld Nuvo.

De CEO van de startup, Oren Oz, werd geïnspireerd door een persoonlijke ervaring. Hij is ingenieur, afgestudeerd aan de Ben Gurion University in Israël, en ontwierp kleren voor zwangere vrouwen. Zo ontwikkelde hij een foetaal surveillance-systeem met behulp van elektrocardiografie en akoestische sensoren in een gordel die de naam Invu kreeg. De gegevens worden doorgestuurd naar een cloud-service die analyses uitvoert met behulp van machine learning. 

Daarna worden de gegevens doorgestuurd naar de gynaecoloog en de huisarts. Bedoeling is om te anticiperen op problemen zoals pre-eclampsie of aritmie. Het uiteindelijke doel is om de foetale bewegingen, de hartslag en de uterine activiteit beter te controleren.

Het project kan al op heel wat belangstelling rekenen uit de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. “Vandaag ziet het er naar uit dat in Frankrijk of Duitsland de verzekering zou tussenkomen. In de VS is het de situatie anders: de tool kan de patiënt van een paar honderd dollar tot meer dan 1.000 dollar kosten. Maar dat is nog altijd minder duur dan een dag in het ziekenhuis en onderzoeken die duizenden dollars kunnen kosten.” Oren Oz wijst er op dat zijn uitvinding de kosten voor de follow-up voor patiënten en zorginstellingen zou moeten verlagen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.