Tien jaar Mobile Health Unit in Hasselt 

Op 31 maart vierde de Mobile Health Unit (MHU) van het Limburg Clinical Research Center haar tiende verjaardag. Al een decennium lang voert het multidisciplinair expertisecentrum van UHasselt en de ziekenhuizen Jessa en Ziekenhuis Oost-Limburg onderzoek naar innovatieve mobiele gezondheidstoepassingen (mHealth).  

“In de regio en ver daarbuiten werken we samen met academische, klinische en industriële partners aan tal van onderzoekstrajecten”, zo zegt Julie Vranken, coördinator van de MHU . Een deel van deze projecten zijn ondertussen al uitgerold of staan op punt om geïmplementeerd te worden binnen de gezondheidszorg. “De mogelijkheden van mHealth zijn dan ook zeer groot en de levenskwaliteit van patiënten verbetert enorm”, bevestigen de professoren Pieter Vandervoort (UHasselt/ZOL) en Paul Dendale (UHasselt/Jessa) die mee aan de wieg stonden van de MHU. 

Van stappenteller tot telemonitoring 

Daar waar het project TeleRehab in 2015 nog de eerste stappen zette om hartpatiënten vanop afstand op te volgen en te telecoachen met behulp van een stappenteller en digitaal platform, worden nu patiënten uitgerust met een wearable patch (i.s.m Byteflies) die voortdurend parameters zoals de hartslag kan meten. Tijdens de covid-pandemie werd deze technologie gebruikt om coronapatiënten op een gecontroleerde manier thuis te laten uitzieken in plaats van in het ziekenhuis. De MHU blijft deze thuismonitoring ook verder onderzoeken in nationale en internationale projecten (m.b.v. Interreg financiering). En Qompium, het bedrijf achter Fibricheck , spin-off van MHU, toont zowel nationaal als internationaal, de sterkte van telemonitoring. Zo heeft FibriCheck de opvolging van hartpatiënten via telemonitoring mogelijk gemaakt, in volle pandemie, en dat is uitgerold in meer dan 40 centra in Europa.

Uitdagingen 

“Dat mHealth voor gezondheidswinst zorgt, dat toont het project PREMOM”. Deze applicatie monitort zwangere vrouwen met een hoog risico thuis door middel van een bloeddrukmeter en een app. Studies binnen de MHU toonden aan dat deze technologie, die in tal van ziekenhuizen in Vlaanderen wordt gebruikt, ervoor zorgt dat toekomstige moeders minder snel en vaak opgenomen worden op de maternale intensieve zorgen, en dat de frequentie van vroeggeboorte vermindert.

“Telemonitoring heeft een grote toekomst binnen onze gezondheidszorg. De uitdaging zal nu zijn om de grote hoeveelheden data die verzameld worden samen te voegen, zodat al deze verschillende gegevens opgevolgd kunnen worden door zorgverstrekkers. Hier is een grote rol weggelegd in het geplande Remote Clinical Monitoring Center dat zal ingebed worden in de Health Campus”, besluit prof. Piet Stinissen, voorzitter van het Limburg Clinical Research Center. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.