Zorgsector kan experimenteren in Digital Health House op BioVille

BioVille, de bio-incubator op de universitaire campus in Diepenbeek, krijgt een Digital Health House. De zorgsector kan er experimenteren met hoogtechnologische toepassingen, zoals blockchain en AI-technologieën. De initiatiefnemers zijn de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, Hogeschool PXL en BioVille.

Het Digital Health House wil bedrijven, zorgcentra en onderzoeksinstellingen in de zorgsector samenbrengen op BioVille om verder te bouwen aan de (digitale) gezondheidszorg. Zo wordt er een platform uitgerold waarbij zorgbedrijven en zorginstellingen kunnen experimenteren met de mogelijkheden van blockchain en AI-technologie.

Het Digital Health House moet vanaf 2020 een verzamelplaats worden voor initiatieven in de gezondheidszorg. "Innovatie en groei zijn een absolute prioriteit voor LRM, ook in de zorgsector. Deze nieuwe hub is een logische stap voor BioVille om de site nog toegankelijker te maken en verder te ontwikkelen, niet alleen voor start-ups in de incubator, maar voor alle relevante spelers in de zorgeconomie", zegt Tom Vanham, CEO van LRM.

In het project wordt stevig ingezet op de koppeling tussen ziekenhuizen, bedrijven en de patiënt of de burger zelf. "Er is al ontzettend veel mogelijk met nieuwe technologieën. Het komt er nu op aan om concrete toepassingen te ontwikkelen die een meerwaarde betekenen voor patiënten, zorgbedrijven en instellingen", zegt Katleen Vandersmissen, Head of Health & Care bij LRM. "Denk daarbij bijvoorbeeld aan het gebruik van tele-monitoring waardoor ouderen langer thuis kunnen wonen of toepassingen waarbij artsen de risico's van bepaalde operaties beter kunnen inschatten."

Een van de eerste ontwikkelingen van het Digital Health House is een zogenaamde 'distributed ledger'. Dat is een platform dat zorgbedrijven en -instellingen laat experimenteren met de mogelijkheden van blockchain en artificiële intelligentie in hun dagelijkse werking. "Denk aan patiënten die hun eigen zorgbudget kunnen beheren via blockhaintechnologie, of een moeder die wil controleren wanneer haar dochter voor het laatst een vaccinatie kreeg voor tetanus", legt Vandersmissen uit.

De digitalisering van zorgprocessen en -verstrekking moet nieuwe economische opportuniteiten in de provincie opleveren. "De ontwikkeling van life sciences en de healthsector staat al 20 jaar op de Limburgse economische ontwikkelingsagenda. De ontwikkeling in health zorgt voor een hogere kwaliteit van het Limburgse zorgaanbod", zegt Tom Vandeput (CD&V), gedeputeerde van Economie. "De investeringen hebben ook gezorgd voor economische impact. Zo hebben de voorbije jaren een aantal snelgroeiende bedrijven in de sector zich in onze provincie gevestigd."

Het Digital Health House en de ontwikkeling van de distributed ledger worden gerealiseerd met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en staan voor een totale investering van 3.481.775 euro. De Vlaamse regering voorziet 205.000 euro cofinanciering voor het Digital Health House.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.