Verbetering van het systeem voor artsen: geen specifieke datum

De apothekers hebben een module in hun software waardoor ze bij een storing nog steeds toegang krijgen tot de diensten van MyCareNet (BCP). Waarom artsen niet?

Omdat prioriteit werd gegeven aan apothekers die medicijnen afleveren en die de verzekerbaarheid moeten controleren. Nu komen de artsen aan de beurt volgens Frank Robben: “Ik vroeg de vereniging van apothekers en artsen een jaar geleden wat er zou moeten werken, zelfs bij storingen. Het e-Healthplatform heeft een hulpprocedure of Business Continuity Procedure (BCP) waarmee apothekers de verzekerbaarheid van de klant kunnen controleren, zelfs bij een panne van de kerndiensten van het e-Healthplatform. Niet alle providers hebben hun software al gecertificeerd voor de back-upprocedure.

We vergaderen momenteel met softwareleveranciers voor artsen. De info over BCP’s is beschikbaar en wordt regelmatig bijgewerkt op de website https://www.status.ehealth.fgov.be/.

Zelfs al is de precieze agenda van de implementatie van de maatregelen nog niet gepland, het dossier schiet op: “Er zal een omschakeling plaatsvinden zoals voor de apothekers. Ik zal geen aankondigingspolitiek voeren. Wanneer een stap wordt gezet, communiceer ik die op https://www.status.ehealth.fgov.be onder het BCP-tabblad.”

Vandaag controleren we samen met de artsenverenigingen welke e-Healthdiensten een huisarts nodig heeft om zijn of haar werk correct uit te voeren. Minstens nodig is: authenticatie tijdens de verbinding, elektronische documenten raadplegen in ziekenhuizen, checken van de vaccinatiestatus van een patiënt, de SumEHR van een patiënt inkijken, een voorschrift opstellen, de status van verzekerbaarheid van een patiënt checken en de elektronische overdracht van het zorgattest gegeven aan de wederkerigheid van de patiënt.

Wat de BeMeSo-softwarevereniging betreft, betreuren we de “problemen over de beschikbaarheid van de e-Healthomgeving en de verschillende diensten en we dringen aan op de nodige investeringen om een 99,99%-omgeving te creëren. We staan klaar om samen te werken met elk initiatief dat een structurele verbetering vertegenwoordigt”, zegt Frank Ponsaert, woordvoerder BeMeSo. Tot op vandaag is er dus geen specifieke deadline. Eén maand, zes maanden… één ding is zeker, de artsen zullen geduld moeten hebben.”

Lees ook:

Frank Robben: “Ik neem mijn verantwoordelijkheid op”

Ook bug op communicatieniveau!

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.