UZ Leuven pakt glaucoom aan met artificiële intelligentie

 

Het UZ Leuven ontwikkelt momenteel een manier om glaucoom sneller te detecteren met behulp van artificiële intelligentie. Op basis van een grote databank met netvliesfoto’s wordt software ontwikkeld die het probleem vroeger kan opsporen.

Glaucoom riskeert op termijn de oogzenuw te beschadigen met zelfs blindheid tot gevolg.  De ziekte kan snel gestabiliseerd worden, maar wordt vaak te laat opgemerkt.

Slimme software

Met een snellere diagnose zouden patiënten een betere behandeling kunnen krijgen. Daarom onderzoekt doctoraatsstudent Ruben Hemelings onder begeleiding van prof. dr. Ingeborg Stalmans welke rol artificiële intelligentie (AI) an spelen in de snellere detectie van glaucoom: “Met behulp van AI ontwikkelen we momenteel software die glaucoom kan opsporen in een vroeg stadium, om blindheid te voorkomen. We baseren ons daarbij op een grote databank met netvliesfoto’s. De software kan de eigenschappen van bloedvaten in het netvlies analyseren en leert bovendien bij. Hoe meer beelden de software verwerkt, hoe sterker de analyses worden.”

De eerste resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend. Op termijn zou de software kunnen zorgen voor een sneller diagnose van glaucoom, ook op plaatsen met beperkte beschikbaarheid van medische experten.

Gratis screening

Deze week (van 11 tot en met 17 maart) is het internationale glaucoomweek en organiseren de leden van de Belgian Glaucoma Society screeningscampagnes in verschillende centra in het land.

Vandaag, op 15 maart, wordt een glaucoomscreening georganiseerd in UZ Leuven, campus Gasthuisberg. Iedereen ouder dan 40 jaar kan langskomen op het platform in de ontvangsthal voor een gratis onderzoek.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.